Hva er egentlig granola? Og er det noe forskjell på granola og müsli? Både granola og müsli er kornblandinger. Det som skiller granola fra müsli er at den er rista i ovnen, med olje/smør og som regel tilsatt sukker og fruktjuice. De granolane som selges i butikken er som oftes ganske søte. Lager du granola selv har du full kontroll på innholdet og søter den etter eget ønske. Da kan man vel unne seg litt av denne gode og sprøe frokostblanding, selv om fagfolk sier müsli er sunnere? En skje med granola på toppen av yougherten er jo veldig godt.
MIN FAVORITTBLANDING
- 250 g store havregryn
- 100 g bokhvete flak
- 50 g solsikkekjerner
- 50 g mandler, grovhakkede
- 50 g hasselnøtter, grovhakkede
- 1/3 ts salt
- 50 g tørkede tranebær
- 50 g tørkede blåbær
- 1 dl usøtet eplejuice
- 1 ss honning eller lønnesirup
- 2 ts solsikkeolje
- Bland sammen alt det tørre, unntatt bærene. Varm opp eplejuice sammen med olje og honning, til honningen smelter. Bland så det våte med det tørre.
- Hell blandingen over på en langpanne kledd med bakepapir. Stek blandingen på 150 grader i ca. 45 minutter. Rør rundt med jevne mellomrom og følg med så det ikke blir brent. Alle ovner oppfører seg ulikt.
- Avkjøl blandingen. Den vil nå bli sprø og god. Etter avkjøling tilsettes de tørkede bærene. Oppbevar granolaen på tette glass.
- Her er det fritt frem for hva man liker. Den eldste av ungen vil ha kokos i tillegg. Det er kjapt og enkelt å lage sin egen granola. Ett pluss er også at den blir billigere enn den du kjøper i butikken. Blandingen kan enkelt gjøres glutenfri ved å kjøpe glutenfri havregryn.
Varier enkelt smaken ved å variere den tørkede frukten og bærene. Her er det fritt frem for hva man liker. Den eldste av ungene vil ha kokos i tillegg. Blandingen kan enkelt gjøres glutenfri ved å kjøpe glutenfrie havregryn.

