For noen uker siden snakket en venninne av meg varmt om en gave hun hadde fått. Nemlig Tyttebærketchup. Hun utfordret meg. Marmeladedamen du må prøve å lage det. Litt skeptisk men tja hvorfor ikke. Prøvde meg på noen varianter som ikke falt i smak. En ble for sur en annen for lite tro mot bæra. Tyttebærketchup børr være litt nordisk i smaken synes jeg. Sluttresultatet ble bra og er et veldig spennende tilbehør til alt av kjøtt.
INGREDIENSER
- 3 dl vann
- 1 kg tyttebær
- 1 liten løk
- 1 ts sennepsfrø
- 1 ts allehånde
- 1/2 ts svart pepper
- 1/2 ts knust einebær
- 1 ts salt
- 2 laubærblad
- 3,5 dl demararasukker
- Kok vann, finhakket løk, tyttebær og krydder i 30 minutter.
- Ta ut laurbærbladene og kjør resten til purė med stavmikser eller i blender. Ha pureen over i en sil og mos den igjennom. Du får nå en helt glatt purė uten steiner.
- Ha den silte pureen over i en kjele og kok det hele på svak varme, uten lokk, i ca 30 minutter. Rør om av og til. Pass på at ketchupen ikke brenner seg.
- Når ketchupen har fått en tykk konsistens helles den over på steriliserte glass.
1 kg tyttebær blir ca. 3 dl tyttebærketchup.
Tyttebær som har vært fryst fungerer like bra som nyplukket. Ketchupen er en super gave til en matinteressert.
