Jeg elsker lukten og smaken av vanilje. Jeg snakker om ekte vanilje. Den litt feite seige stangen havner i mye av det jeg lager. Ekte vanilje har ingenting å gjøre med den kunstige fremstilte vanillinen. Ekte vanilje er frøkapselen til orkidéen Vanilla planifolia, som blant annet vokser i Mellom-Amerika, på Madagaskar og Tahiti.
Vaniljeproduksjon er en møysommelig og lang prosess. Derfor er vanilje verdens nest dyreste krydder. Safran er hakket dyrere. Derfor produseres det en billig erstatning for vanilje. Kunstig fremstilt vanilje lages av trevirke. Noen sier råtten bark, så hold deg til ekte vare. Med et par vaniljestenger og sukker lager du fort vaniljesukker. En brukt vaniljestang er også fin å resirkulere. Skyll og tørk den, og bruk den til å lage vaniljesukker.
INGREDIENSER
- 2 vaniljestenger
- 300 g sukker
- Kjør vaniljestengene og sukkeret til fint pulver i en foodprosesor.
- Sikt sukkeret. Oppbevares på tett glass . Kan brukes med det samme.
Har du ikke foodprosessor splitter du 2 vaniljestenger og putter det i ett tett glass med sukker. Smaken utvikler seg, så la det stå et par dager før bruk.